Wykonanie

Ano,
twarożek to produkt z
mleka, a weganie
mleka niet ale za
twarożkiem czasem tęsknota przyjdzie. Więc co? Trzeba zrobić :)Można z
nerkowców,
migdałów, można ze
słonecznika, a można też z
płatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj.Potrzebne będą:- pół paczki
płatków ryżowych instant,- 1 mała
cytryna,-
woda,
sól, ewentualnie
pieprz do smaku,- pęczek
rzodkiewek i
ogórek zielony albo/i
szczypiorek.
Płatki ryżowe należy zalać gorącą
wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ
PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić, żeby
płatki wciągnęły
wodę, 10 minut powinno wystarczyć. Gdyby komuś zdarzyło się przelać
wodę, można ratować sytuację dosypując
płatków i zostawiając na jeszcze chwilę.I teraz tak - w zależności od konsystencji "
twarożku", jaką chcemy uzyskać:- albo blendujemy całość na kremową masę,- albo blendujemy tylko połowę masy i
potem mieszamy z niezmieloną częścią,- albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej).

Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z
sokiem wyciśniętym z
cytryny (najlepiej zacząć od soku z połówki i ewentualnie dodawać, różne są
cytryny, większe, mniejsze, bardziej lub mniej kwaśne, wiadomo) oraz drobno posiekanymi
rzodkiewkami i wstawić NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI.To jest warunek konieczny do nie sprawienia sobie zawodu
smakowego - świeżo przygotowany "
twarożek" z
płatków ryżowych smakuje
ryżem; po całej nocy w lodówce smakuje jak prawdziwy
twarożek z
rzodkiewką.Przed jedzeniem dodajemy drobno pokrojonego zielonego
ogórka (dodany wcześniej bardzo rozwodni całą masę), kto lubi doprawia sobie
pieprzem, można też dodać łyżkę
oleju ale nie jest to konieczne.Zamiast
rzodkiewek można użyć
szczypiorku, można też oczywiście dać jedno i drugie :)Zachęcam do spróbowania, choć może ciężko uwierzyć w "
twarożek" z
ryżu, tylko pamiętajcie - kilka godzin w lodówce, w tym czasie dzieje się
magia ;) Smacznego.